مصاحبه با فردریک بروکز، دانشمند و طراح سیستم های رایانه ای
فردریک فلیپس بروکز، یکی از بزرگترین و تاثیر گذارترین افراد در جهان صنعت رایانه هاست؛
علوم رایانه ای و تمامی زیر شاخه های مربوط به آن در مقایسه با دیگر شاخه های علم بسیار جدید هستند و با این که مدت زمان کمی است که به زندگی انسان ها وارد شده اند، اما بیشتر از تمامی علوم دیگر، زندگی بشر را تحت تاثیر خود قرار داده اند.
آن چه که ما در حال حاضر از پیشرفت فناوری ها میبینیم، نتیجه ای از تلاش دانشمندانی قدیمی است که شاید دیگر نباشند تا پیشرفت کارشان را اکنون ببینند. به همین دلیل سازمانی تاسیس شده که فهرست مشاهیر و پیشگامان دانش رایانه را ثبت میکند.
در این سازمان نام و مشخصات تمامی افرادی که سهم بزرگی در شکل گیری فناوری های امروزی دارند، به ثبت خواهد رسید. یکی از افرادی که نام آن تا به حال در این سازمان ثبت شده است، فردریک فلیپس بروکز Frederick Philips Brooks، است. این دانشمند آمریکایی که در ۱۹ آوریل سال ۱۹۳۱ متولد شده است، یکی از بزرگترین و تاثیر گذارترین افراد در جهان صنعت رایانه هاست. بروکز که فارغ التحصیل دانشگاه دوک است در شرکت بزرگ آی بی ام به عنوان مدیر توسعه نرم افزار مشغول به کار است.
او تا به حال جوائز بسیاری را در رابطه با اختراعات و انجام پروژه های مختلف رایانه ای به دست آورده است که از مهمترین آن ها میتوان به کسب مدال ملی فناوری در سال ۱۹۸۵ و کسب جایزه تورینگ در سال ۱۹۹۹ اشاره کرد. بروکز لیسانس و فوق لیسانس خود در رشته ریاضیات کاربردی از دانشگاه هاروارد کسب کرد و دوره دکترا را در رشته علوم رایانه در دانشگاه دوک گذراند. بروکز از سال ۱۹۵۶ به شرکت آی بی ام پیوست و به طور مداوم برای این شرکت فعالیت کرده است و تا به حال چند ابر رایانه را برای این شرکت طراحی کرده است.
عده بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند که اصطلاح معماری رایانه توسط این دانشمند ابداع شده است. بروکز در سال ۱۹۶۴ گروه علوم رایانه را در دانشگاه کارولینای شمالی تاسیس کرد و به مدت ۲۰ سال ریاست آن را به عهده داشت. او تا به حال کتابهای بسیاری در زمینه علوم نرمافزار رایانه نوشته است و در حال حاضر هم مشغول تحقیق روی محیطهای مجازی و معماری نوع خاصی از رایانه ها می باشد.
سایت wired مصاحبه ای را با او انجام داده است که در ادامه میخوانیم:
-این اتفاق چگونه رخ داد که فردی که در سال ۱۹۴۰ در یک خانواده کشاورز در کالیفرنیا زندگی میکرده است از رشته ای مانند علوم رایانه ای سر درمی آورد؟
+ از دوران کودکی علاقه زیادی به جمع کردن نقشه ها و پیدا کردن راه ها داشتم. یکی از بزرگترین سرگرمی هایم جمع آوری داده ها بود و در زمانی که ۱۳ سال داشتم در یک مجله، اطلاعاتی را در مورد رایانه Harvard Mark 1، خواندم و از همان زمان احساس کردم که به رایانه علاقه دارم.
-در سال ۱۹۵۰ وقتی که برای اولین بار یک رایانه را لمس کردید، چه احساسی داشتید و چه کاری با آن انجام دادید؟
+در آن زمان سال اول دانشگاه بودم و با دوستم برنامه ای برای ساخت آهنگ نوشتیم، آهنگ هایی که با استفاده از آن برنامه ساختیم، به قدری خوب از کار درآمدند که آنها را به گروه های کر فروختیم.
-در آن زمان فکر می کردید که در آینده روزی برسد که تمامی کارها با استفاده از رایانه ها انجام شود؟
+به هیچ وجه، زیرا در آن زمان چیزی مانند رایانه های امروزی وجود نداشت و همه رایانه ها در حد ماشین حساب بودند و بیشتر برای انجام محاسبات از آن ها استفاده میشد.
-با این اوصاف در زمان وارد شدن رایانه های شخصی چه احساسی پیدا کردید؟
+در آن زمان حسابی شوکه شدم و بعدش هم به خاطر ارزان شدن رایانه ها و تولید بالای آنها بیشتر تعجب کردم. در حقیقت نمیتوانستم باور کنم که یک تولید کننده در صنعت رایانه بیش از ۱۰۰ها میلیون رایانه را در عرض یک سال تولید کرده و بتواند آن ها را به فروش برساند.
-تا به حال شده است که ببینید فردی کتاب هایتان را می خواند که برنامه نویس نیست؟
+بله و جالب است که بدانید من اولین کتابم را در حدود ۳۵ سال پیش نوشتم و هنوز هم بعد از این مدت این کتاب چاپ میشود و افراد مختلف آن را می خوانند.
-در میان تمام اختراعاتی که داشته اید، از نظر خودتان بزرگترین دستاوردی که برای جهان فناوری ها داشته اید چه بوده است؟
+من سری IBM 360 را طراحی کردم و برای این سری تصمیم گرفتم که هر بایت را از ۶ بیت به ۸ بیت تغییر دهم. این تغییر کوچک این امکان را به وجود آورد که حروف کوچک هم به جهان رایانه ها راه پیدا کنند که از نظر من تغییر بسیار بزرگی است.
-شما برای استفاده شخصی تان از سیستم عامل مک استفاده می کنید، نظرتان در مورد آن چیست؟
+من فکر می کنم استیو جابز در ابتدا نگرشی جدید را به وجود آورد و بعد تمامی مشکلات را به تدریج برطرف کرد و این روند یک طراحی ایده آل است.